Het woningbeleid zonder risico

De huisvesting: tussen recht en werkelijkheid

De Grondwet verzekert aan iedereen het recht op een fatsoenlijke huisvesting. In Brussel, zoals in vele grote steden, slagen een stijgend aantal personen er niet meer in om woonruimte te vinden, of anders tegen onbetaalbare prijzen. Maar de toegang tot huisvesting is de eerste factor van sociale integratie ; maar wanneer, daarentegen, zijn toegang moeilijk en zelfs onmogelijk wordt gemaakt, kan hij een factor van sociale uitsluiting zijn.

A.I.S.: een antwoord op de woningnood

Sinds talrijke jaren ontwikkelt het associatief milieu alternatieve projecten om op de woningnood te reageren. De eerste Sociale Woningbureaus (AIS) zijn in de jaren ’80 ontstaan. Sindsdien is hun organisatie zich steeds meer gaan ontwikkelen, versterken en structureren. In 1998, worden zij in Brussel officieel, per beschikking, erkend, alvorens te worden opgenomen in de Brusselse Wetgeving op de Huisvesting, die momenteel het wettelijk kader van AIS in Brussel vormt.

Oorsprong van de VZW AIS DELTA

De VZW AIS DELTA is ontstaan op initiatief van zes burgers, die erg bezorgd waren over deze woningnood en die huisvesting heel graag toegankelijk wilden maken. Sinds 17 december 2007 wordt zij door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest officieel erkend, en zij is vooral actief in het zuidoosten van Brussel, in gemeenten die hierover niet beschikten.

Hoofddoel van de VZW AIS DELTA

Het hoofddoel van de VZW AIS DELTA bestaat erin huisvesting aan een gunstige prijs voor de huurders te creëren, waarbij aan de eigenaars de voordelen en de garanties van een huurbeleid zonder risico wordt gegeven.

Ons aanbod, uw troeven

Ongeacht het feit of u eigenaar of huurder bent, stellen wij u voor om op onze website, ons aanbod, onze specificiteit en uw troeven te ontdekken die van de VZW AIS DELTA de verbindingspersoon maakt tussen de huurders die zich in een sociaal zwakke positie bevinden en de eigenaars die graag de nodige garanties bekomen bij het verhuren van hun goed.

Bernard Van Wynsberghe
Voorzitter

Jacques Ponjée
Secretaris generaal